vineri, 30 martie 2007

Meditaţia, "Pâinea Înţeleptului"




Ce este meditaţia?
Pe misteriosul frontispiciu al templului din Delphi era gravat în piatră vie o maximă greacă care spunea NOSCE TE IPSUM, "Omule, cunoaşte-te pe tine însuţi şi vei cunoaşte Universul şi zeii."
Studiul asupra sinelui, reflecţia senină, e clar că în ultimă instanţă sfârşeşte prin tăcerea şi liniştea minţii.
Când mintea e tăcută şi în linişte, nu doar la nivel superficial, intelectual, ci în toate şi în fiecare din acele 49 de departamente ale subconştientului, atunci survine noul, se eliberează esenţa, conştiinţa şi survine trezirea sufletului, extazul şi shamadi-ul.
Practica zilnică a meditaţiei ne transformă radical. Cei care nu se dedică anihilării eu-lui, trăiesc zburând de la o şcoală la alta, şi nu îşi găsesc centrul de gravitate permanent, mor eşuând, fără să fi obţinut Auto-realizarea Intimă a Fiinţei. Trezirea conştiinţei este posibilă doar prin intermediul eliberării şi emancipării de dualismul mental, de lupta contrariilor, de vorbăria intelectuală.
Orice luptă antitetică, oricât de insignifiantă şi inconştientă ar fi, indică, în infernurile atomice ale omului, puncte obscure necunoscute. Observarea şi cunoaşterea acestor aspecte infraumane ale sinelui, rezultă indispensabilă pentru a obţine absoluta tăcere şi linişte a minţii. Doar în absenţa eu-lui e posibilă experimentarea şi trăirea Revoluţiei Integrale şi a Revoluţiei Dialecticii.
Samael Aun Weor, "Revoluţia Dialecticii"
De ce să medităm?
Tehnica meditaţiei ne permite să ajungem până pe culmile iluminării şi ale Revoluţiei Dialecticii.
Pentru a Experimenta Vidul Iluminator
Vidul este foarte greu de explicat pentru că este indefinibil şi indescriptibil. Vidul nu poate fi descris sau exprimat în cuvinte umane, pentru că diferitele limbi care există pe Terra nu pot defini decât lucruri şi sentimente care există: nu este deloc exagerat să afirmăm că limbile umane nu sunt adecvate pentru a exprima lucruri şi sentimente non-existente şi totuşi teribil de reale.
Să încerci a defini vidul iluminator în limitele terestre ale unui limbaj limitat de către formele de existenţă este, în afara oricărei îndoieli, prostesc şi greşit.
Faptul că lucrurile există se datorează vidului şi, prin simplul fapt că lucrurile există, ele trebuie să fie vidul.
Vidul este un termen clar şi precis care exprimă natura non-substanţială şi non-personală a fiinţelor şi o indicaţie, un semn al stării de absenţă absolută a Eului pluralizat.
Numai în absenţa absolută a Eului putem să experimentăm Realul, ceea ce nu aparţine timpului, ceea ce transformă radical. Vidul şi existenţa se completează între ele, se îmbrăţişează, se includ, niciodată nu se exclud, nu se neagă una pe cealaltă.
Vidul iluminator nu este neantul, vidul este viaţa liberă în mişcarea ei. Vidul este ceea ce este, ceea ce a fost şi va fi mereu. Vidul este dincolo de timp şi de eternitate.
"Colierul lui Buddha"
Pentru a ne auto-descoperi intim
În viaţă, singurul lucru important este schimbarea radicală, totală şi definitivă; restul sincer nu are nici cea mai mică importanţă. Meditaţia rezultă fundamentală când în mod sincer dorim o astfel de schimbare. Sub nici o formă nu dorim meditaţia netranscendentă, superficială ţi vană.
Este necesar să devenim serioşi şi să lăsăm de-o parte atâtea prostii care abundă în pseudo-esotrerismul şi pseudo-ocultismul ieftin. Trebuie să ştim să fim serioşi, trebuie să ştim să ne schimbăm, dacă în realitate cu adevărat nu vrem să eşuăm în Munca Esoterică.
Cine nu ştie să mediteze, superficialul, grosolanul, niciodată nu va putea dizolva egoul; va fi mereu un buştean neputincios pe furtunoasa mare a vieţii. Defectul descoperit în terenul vieţii practice, trebuie să fie înţeles în profunzime cu ajutorul tehnicii meditaţiei.
"Marea Rebeliune", Cap. "Meditaţia"
Pentru dezvoltarea facultăţilor
Meditând la tot acest proces al naşterii şi morţii unei plante, meditând la toată această minunată viaţă vegetală, dacă concentrarea este perfectă iar somnul ajunge să devină profund, atunci se rotesc chakrele Corpului Astral, se dezvoltă şi se deschid.
Meditaţia trebuie să fie corectă. Mintea trebuie să fie exactă. Este necesară o gândire logică şi un concept exact pentru ca simţurile interne să se dezvolte absolut perfecte.
"Endocrinologie şi Criminologie", Cap. "Supraconştiinţa"
Pentru a căuta Pacea
Este necesar SĂ ŞTIM SĂ MEDITĂM, să înţelegem ce este Tehnica Meditaţiei. Obiectivul meditaţiei este deci simplu: Ce este ceea ce căutăm noi prin meditaţie? SĂ NE LINIŞTIM, LINIŞTE...
Ar putea părea foarte superfluu ceea ce afirmăm iar dumneavosatră aţi putea să obiectaţi "că am putea să ne liniştim cu o sticlă de vin", nu-i aşa? Asta este clar. Aţi putea obiecta de asemenea "că ne-am putea linişti ascultând o simfonie de Beethoven". Aţi putea să-mi argumentaţi toate acestea.
Dar în realitate să ajungi la linişte este mai dificil decât credeţi. Nimeni nu ar putea avea linişte mentală, nu ar putea avea mintea în sfântă pace dacă nu a eliminat din Centrul intelectual orice gând trecător şi nelalocul lui pe care îl are. Nimeni nu ar putea avea pace în inima sa dacă nu şi-ar fi eliminat înainte Emoţiile Negative atât de prejudiciale.
Astfel că, atunci când un Gnostic, un ARHAT GNOSTIC se scufundă în meditaţie, el caută liniştea.
Conf. "Necesitatea Schimbării Modului de a Gândi"
Pentru a căuta informaţie
Cu tehnica meditaţiei, ceea ce căutăm este informaţie. Un microscop ne poate informa despre viaţa microbilor, bacteriilor, celulelor, microorganismelor, etc.; orice telescop ne poate oferi o informaţie vagă despre corpurile celeste, planete, aeroliţi, stele, etc. Dar meditaţia merge mult dincolo, pentru că ne permite să cunoaştem adevărul de la o furnică până la soare. Adevărul unui atom sau al unei constelaţii.
Cel mai important este să învăţăm, să ştim în ce mod putem noi dezlega, scoate conştiinţa din minte şi din ego; cum vom scoate conştiinţa din sentimente; când supunem mintea şi sentimentele, ei bine evident că rupem lanţuri, ne eliberăm din această temniţă fatală, din această carceră; în aceste condiţii ne pregătim pentru meditaţie.
Conf. "Ştiinţa Meditaţiei"
Toate fragmentele de mai sus sunt preluate din cărţi şi conferinţe ale V.M. Samael Aun Weor