Postul
Din vremuri stravechi, inteleptii au observat ca, atunci când oamenii acorda prea multa atentie placerii de a mânca - dincolo de necesitatea stricta de a se hrani pentru a face fata eforturilor zilnice - si ajungând la excese periculoase, ei se expun riscurilor de imbolnavire. Mai mult, o alimentatie neechilibrata, in care predomina doar anumite alimente, poate produce nu numai modificari organice ci si comportamentale. De aceea, vechii preoti - indiferent de religie - au hotarât ca, in functie de clima din regiunea in care traiau coreligionarii lor cât si de riscurile de imbolnavire existente, sa impuna prin precepte religioase perioade de regim alimentar de dezintoxicare, de crutare a organismului. Ba, chiar, marii intelepti au constatat ca postul negru prelungit - cu durata de 9,21 sau 40 zile - poate asigura conditiile ideale pentru marile revelatii, adica descoperirea raspunsurilor la intrebari fundamentale despre viata, sanatate, progres spiritual etc. Celebrul profesor japonez de crestinism, Mikao Usui, a creat faimoasa tehnica de terapie Reiki dupa un post negru de 21 zile in sihastrie.
In religia crestina, posturile reprezinta perioade in care credinciosii au ocazia sa se debaraseze de excesul de proteine animale, grasimi, glucide. Aceasta asigura o stare fizica foarte buna, permitând credinciosului sa aiba si o atitudine mai potrivita fata de actul religios. Renuntarea la placerile gastronomice este un mic act de smerenie, care reaminteste fiecaruia despre modestie, abtinere in fata tentatiilor nesanatoase. Pe de alta parte, excesul de carne in alimentatie poate creste semnificativ agresivitatea si cruzimea consumatorului, indepartându-l de sentimentele de iubire, toleranta si intr-ajutorare.
Dar, atentie! Postul nu presupune doar o alimentatie lipsita de dulce" - adica produse animale -, ci si o dieta bine echilibrata. In conceptia traditionala chineza, o dieta echilibrata presupune combinarea, la fiecare masa, a alimentelor acre, amarui, dulci,picante si sarate. Trebuie subliniat ca fiecare din aceste tipuri de alimente are un rol benefic sanatatii, dar, in acelasi timp, pot fi daunatoare daca sunt consumate in exces. Astfel, excesul de alimente acre poate afecta splina, stomacul, musculatura sau cavitatea bucala(stomatite, afte); excesul de alimente amare poate tulbura aparatul respirator, intestinul gros (diaree), pielea si parul; cele dulci pot provoca boli ale rinichilor, vezicii urinare sau ale sistemului osteo-articular;cele picante, in exces, pot afecta ficatul, colecistul, ochii sau tendoanele, in vreme ce excesul de alimente sarate va ataca sistemul cardio-vascular si intestinul subtire. Exista, insa si alimente care nu au nici unul din gusturile enuntate mai sus, dar care au aceleasi efecte asupra sanatatii. De aceea, ele se incadreaza in denumirea de miresme. Pe de alta parte, continutul de energie al alimentelor este deosebit de important pentru mentinerea sau recuperarea sanatatii. Exista, de asemenea, cinci energii ale alimentelor : calda, fierbinte, neutra, racoroasa si rece. Acestea se recunosc dupa senzatiile pe care le provoaca dupa digerare. Daca, de pilda, un reumatic aflat in plina criza va consuma alimente (chiar si numai vegetale!) care au energie rece sau racoroasa, nu va fi de mirare ca durerile se vor inteti. Invers, atunci când se instaleaza febra sau eruptiile cutanate, alimentele racoroase si reci vor fi de mare ajutor.
Acum, este mult mai uisor de inteles de ce multi credinciosi habotnici, care respecta cu strictete perioadele de post religios, pot avea mari probleme de sanatate dupa terminarea restrictiilor : organismul lor intra intr-un dezechilibru major si nu mai poate face fata unei alimentatii abundente in preparate din carne, oua si lactate.