miercuri, 24 septembrie 2008

HOROSCOP NATURIST

H O R O S C O P N A T U R I S T"Dumnezeu a facut sa creasca o planta pentru fiecare boala - cu exceptiaprostiei", spune un proverb german si, daca ne uitam la ava ntul pe carel-au luat in ultima vreme homeopatia, medicina naturista, medicinaalternativa in general, vechiul proverb devine din ce in ce mai deactualitate.In S.U.A. ani lor '90, circa o treime dintre pacientii cu program deasigurare medicala (health care) dezertasera, optand definitiv pentrumetodele de tratament alternative. Principalul motiv invocat de ei a fostca metodele alternative sunt mult mai putin agresive, pe de o parte si caprocesul vindecarii nu se margineste la repararea corpului fizic, ci seextinde si asupra starii psihice a bolnavului.Astrologia cuprinde, la randul ei, date cunoscute din vechime, cu privirela alimente, plante, minerale benefice nativilor nascuti sub vibratiilespecifice ale unei planete. Cunoscandu-le mai bine, ne vom putea convingesinguri de efectele acestora.Insusi Hipocrate, parintele medicinii, afirma in scrierile sale:"Nunquambonus medicus nisi astrologus" - nu poti fi un medic bun fara a fiastrolog.
BERBEC
Marcati de influenta planetei Marte, Berbecii sunt firile cele mai dinamiceale cercului zodiacal.Marte guverneaza capul si fata (cu exceptia nasului),precum si cele doua emisfere cerebrale. Planeta este asociata cu fierul,asa incat guvernarea sa se extinde si asupra sangelui (in compozitia caruiafierul joaca, dupa cum bine stim, un rol esential).Mai intotdeauna,"martienii" au o cicatrice in zona capului, semn al firii lor aventuroasesi a placerii de-a sfida pericolele de orice fel, care ii face sa se aleagain copilarie cu semne de buna purtare - bineinteles in zona corpuluiguvernata de planeta lor, capul. Berbecii au nevoie de mult exercitiu fizicpentru a se mentine in forma, dar si pentru a preveni prefacerea energieilor fizice debordante in energie nervoasa. De aceea sunt atat de bunisportivi, exc ela nd in sporturile care necesita un mare consum fizic sicuraj.Regimul alimentar al Berbecilor trebuie sa cuprinda ceapa si praz, care auun dublu efect benefic: contribuie la fluidizarea sangelui si au un efectusor sedativ. Le place la nebunie mancarea condimentata, care ingerata incantitati rezonabile le face bine, dar, din pacate, nativii acestei zodiiau tendinta de-a face exces de ardei iute, boia simustar, care in cantitati modice au chiar un efect curativ.Cand se imbolnavesc, Berbecii o fac lata-mai intotdeauna bolile apar subforma acuta, dar nu dureaza mult timp deoarece vitalitatea martiana lepermite o recuperare la fel de rapida, pe cat de brusca este imbolnavirea.In aceste cazuri, ceaiul sau siropul de paducel vor face minuni pentrurestabilirea cat mai rapida si mai completa a starii de sanatate.Berea este pentru Berbeci mai mult un aliment decat o bautura, deoarecehameiul pe care-l contine ii fortifica.Vitaminele care ii ajuta pe Berbeci sa-si mentina forma maxima sunt PP siB12, iar remediile homeopatice adesea prescrise pentru aceasta zodie suntArnica, Blonoidum si Nux vomica.
TAUR
Calmi, robusti, maestri ai savurarii placerilor vietii, Taurii stau subsemnul planetei Venus, intruchipand fertilitatea. Venus confera untemperament sangvin, dar acesta este intrucatva ingreunat de elementulpamant de care apartine zodia, asa incat rezulta un temperament aproapeplacid, marcat de izbucniri colerice. In corpul uman, zodia Tauruluiguverneaza gatul, amigdalele, laringele si faringele, gura, limba,maxilarul inferior, glanda tiroida, vertebrele cervicale, o parte anervului optic si, impreuna cu Pluto, organele genitale interne la femei,jugulara si carotida.Gustand peste masura din placerile vietii, Taurii se imbolnavesc cel maiadesea de stomac (efectele supraalimentatiei), amigdalita pultacee,laringita, difterie, dar si boli genitale. Femeile sunt deosebit defecunde.Alimentele care sunt in rezonanta cu org ani smul Taurilor sunt sparanghelul,anghinarea, cerealele si fasolea de orice fel.Fructele cele mairecomandabile sunt toate sortimentele de struguri, merele, perele sifructele de padure. Majoritatea condimentelor Taurilor le fac bine (sac!).Plantele cu efect terapeutic pentru Tauri sunt menta, izma creata,cuisoarele (cativa stropi de ulei de cuisoare adaugati apei de baie iiremonteaza numaidecat) si macrisul.Ca orice semn de pamant, Taurul se reface in contact nemijlocit cu natura,si mersul cu picioarele goale il ajuta sa-si echilibreze energia, la felgradinaritul si robotitul prin casa. Tendinta de ingrasare trebuie tinutain frau inca din copilarie, pentru ca nativii din Taur sunt adevaratigurmanzi, inzestrati cu un apetit rab ela isian.Remediile homeopatice cele mai eficiente sunt cele corespunzatoarevibratiilor planetei Venus: Cuprum, Thuya Apis si Pulsatilla, dar siAntimonium crudum care se afla in rezonanta cu vibratiile lunare.Vitamina recomandata acestor venusieni este vitamina F.

GEMENI
Agili, rapizi si indemanatici, cu reflexe deosebit de bune - in mod specialcele ce presupun finete in executie -, Gemenii nu sunt insa caracterizatiindeobste de forta fizica. Musculatura este longilina si are tonus. Planetaguvernatoare, Mercur, le confera un temperament nervos, dinamic si o maredisponibilitate in comunicare In plus, mobilii mercurieni pastreaza celmai adesea un aer tineresc pana la o varsta inaintata. In corpul uman,Gemenii sunt considerati guvernatorii cailor respiratorii superioare(traheea si bronhiile), ai plam ani lor, ai umerilor, sternului, mainilor(deunde si o mare dexteritate manuala). Dintre glande, timusul cade subincidenta Gemenilor, iar in cadrul sistemului circulator Gemenilor le revincirculatia vaselor capilare si artera pulmonara. O parte a nervilor opticieste, de asemenea, asociata cu aceasta zodie.Bolile cel mai frecvent intalnite la Gemeni sunt starile de anxietate,tendintele de surmenaj, frecventele r ani ri ale umerilor si mainilor,nevralgiile intercostale, afectiunile acute sau cronice ale plam ani lor saubronhiilor (ca astma si pleurezia) si afectiunile sistemului nervosperiferic.Uneori, afectiunile nervoase pot genera disfunctii sexuale.Mancarurile care le priesc Gemenilor sunt cele care contin mazare, fasolecu bobul lat, morcovi, nuci, dar mai ales migdale nepreparate - care joacaun rol important in combaterea starilor de anxietate -, alune si arahide.Plantele care au un efect benefic asupra acestui semn mutabil de aer suntl ava nda si lacramioarele (in aromoterapie), feriga, origanul (popular:sovarv), semintele de anason si cele de chimen (sub forma de ceaiuri,uleiuri sau tincturi).Remediile homeopatice in consonanta cu specificul zodiei sunt Mercurius,Argentum nitric, iar sarea biochimica este Kali muriatric, folosita mult inhomeopatie. Dupa unii autori acestora li s-ar adauga Arsenicum si Kaliphosphoricum.Vitaminele indicate Gemenilor sunt vitamina B1 si vitamina F.

RAC
Pentru a-si mentine in forma sensibilul sistem organIc de lunarieni, Racii au nevoie sa fie dusi la inot inca de mici, ceea ce le fortifica nu doarcorpul, ci ii echilibreaza si emotional, si ar trebui sa-si petreaca multtimp pe... ringul de dans.Asta pentru ca miscarile ritmice sustinute au unefect fortifiant deosebit asupra structurii corpului lor, unde trebuieavuta o deosebita grija de sistemul circulator si cel limfatic.Temperamentul racului este limfo-sangvinic.Racului ii corespund in corpul uman stomacul, duodenul si partea inferioaraa esofagului, s ani i, ochiul stang precum si varful plam ani lor. Multe dintreproblemele de sanatate ale Racilor sunt in legatura cu retentia de lichidein org ani sm, care poate duce la intoxicatii si afectiuni misterioase, denatura psihosomatica si nu functionala. Disfunctiile digestive se facsimtite periodic, sub forma dispepsiilor org ani ce sau functionale, careapar inca din copilarie si duc adesea la anemie. Aceleasi problemedigestive duc la pierderi de saruri minerale si vitamine din corp, labatranete apare frecvent incontinenta urinara.Alimentele cu un efect tonifiant si regenerator asupra org ani smului Racilorsunt varzaalba si rosie, napii, pestele, lactatele (dar nu cele prea bogate incolesterol). Un aport suficient din alimentele mentionate reuseste samentina, in general, in echilibru acest org ani sm delicat. Plantele cu unefect bun in aromoterapie sunt trandafirii albi,nuferii si crinii. Tarhonul ajuta la refacerea stocului de saruri minerale,la fel Verbina,iarba-surzilor si ochii-soarecelui sunt recomandate mai ales sub forma detincturi. Remediile homeopatice cuprind Selenium, Argentum, Silicea,Antimonium crudum si Kali carbonicum.Periodic, Racii au nevoie de un aport de vitamina B2.
LEU
Puternica vitalitate pe care le-o confera Leilor astrul zilei se m ani festain lume sub forma unui temperament bilios si nervos. Leii nu sunt insafoarte priceputi in a-si doza efortul si acest lucru se razbuna, mai curandsau mai tarziu, asupra sanatatii lor. De multe ori, orgoliul ii impiedicape Lei sa-si marturiseasca suferintele fizice. Pe de alta parte, le cam stain fire sa se neglijeze.Primul lucru de care trebuie sa se ocupe un Leu care doreste sa-si mentinasanatatea este dozarea efortului, altfel vitalitatea sa se va risipi curandsi bolile de inima nu vor intarzia sa apara. Leii care-si asuma prea multeresponsabilitati vor avea de suferit cu coloana vertebrala (in mod specialvertebrele dorsale). Ochiul drept este, de asemenea, un punct slab pe hartasanatatii Leilor, iar cei care se consuma prea mult nervos si nu-si gasesco forma de expresie creativa pot avea de suferit ingrozitoarele dureri alenevralgiei de trigemen. Circulatia arteriala poate claca la nivelulcordului sau/si al ochilor. Seara, vitalitatea si rezistenta nervoasa aLeilor scade brusc. Leilor li se recomanda sa faca dus, si nu baie, pentruca baia le scade nivelul energetic.Leilor nu le sta bine sa fie vegetarieni, carnea le fortifica org ani smul,la fel ca mierea si orezul, care trebuie sa faca parte constant dinalimentatia lor, la fel ca spanacul, urzicile si lintea, care contin multfier.Plantele in afinitate cu vibratiile solare sunt: floarea-soarelui(evident), galbenelele si rostopasca - unul dintre remediile-minune pentruafectiuni specifice zodiei. Ierburile aromatice precum sofranul,rozmarinul, menta, dafinul si ruta (cunoscuta si sub numele de varnant),adaugate in mancaruri, au, de asemenea, un efect terapeutic asupraorg ani smului leonin.Remediile homeopatice de baza sunt Aurum, Natrium muriarticum, Phosphorussi Ignatia.Leii nu trebuie sa uite sa-si refaca energia luand vitaminele A, D si H2.

FECIOARACea de-a doua zodie guvernata de Mercur are o preocupare innascuta pentrusanatate, apreciind mult remediile naturiste si regimul vegetarian. Pentruaceasta zodie de pamant, remediul natural cel mai eficient este... aerul,de aceea plimbarile lungi in aer liber (si pe cat posibil nepoluat) au unefect imediat de calmare asupra temperamentului nervos al Fecioarelor, siasta ajuta la mentinerea sanatatii intr-o masura mult mai mare decat si-arputea imagina. Mersul cu bicicleta (dar nu pe strazile unui orasaglomerat), de preferinta in mijlocul naturii, este, de asemenea,recomandat.Fecioarele guverneaza circulatia sangvina si limfatica a abdomenului,intestinele, pancreasul (partial) si nervul motor ocular extern.Temperamentul nervos al acestor mercurieni ii predispune la stari deingrijorare nevrotice, care pot genera dureri surde, dar persistente decap, ce pot fi inlaturate, insa, neasteptat de usor printr-o alimentatieadecvata si prin plimbarile mai sus mentionate sau prin exercitii de yoga(in special exercitiile de r ela xare).Problemele lor serioase de sanatatesunt insa legate de tractul digestiv: probleme de asimilare intestinala,dureri abdominale (provocate de "nervi"care se duc direct la stomac),perturbari ale tranzitului intestinal (sunt adesea constipati), exces defermentare. Alte pericole care pandesc Fecioarele sunt diabetul insipid,apendicita, pancreatita si peritonita. Femeile sunt destul de dessterile.Sistemul nervos al Fecioarelor este sensibil la stres si la starileprelungite de ingrijorare care contribuie la subminarea sanatatii lor.Fecioarelor le face foarte bine sa consume cartofi, gulii, telina sialimentele mentionate la zodia Gemenilor (pentru ca au ac ela si guvernator -planeta Mercur). Plantele aromatice si medicinale sunt, de asemenea,identice, la fel remediile homeopatice, comune celor doua zodii mercuriene.
BALANTA
Inzestrate cu ac ela si temperament sangvin placut si gentil ca Taurii,Balantele sunt insa departe de robustetea si vigoarea specifice zodiei fixede pamant. Vitalitatea lor este cu mult mai scazuta, in schimb sunt firimai rafinate, de multe ori artistice, efect al planetei Venus intr-un semnde aer. Tendinta catre leneveala (caracteristica ambelor zodii venusiene)le face sa evite exercitiul fizic, de care au, de fapt, nevoie in mai maremasura decat multe alte zodii. Lipsa de miscare fizica, pe care ar trebuis-o practice cu regularitate, le pricopseste rapid cu cearcane si migrenesacaitoare persistente.Balanta guverneaza rinichii si vezica urinara, in corpul barbatesc -prostata, partea lombara a coloanei vertebrale (impreuna cu Sagetatorul),precum si nervul facial. In general, tendinta org ani smului de-a retinetoxinele este cea care duce la afectiunile renale, cum ar fi insuficientarenala acuta sau cronica.Disfunctiile renale pot duce si la edeme alemembrelor inferioare (picioare umflate). Colibaciloza este, de asemenea, oboala des intalnita in randul Balantelor, la fel ca insuficientacirculatorie venoasa si limfatica, mai ales la nivelul bazinului, siafectiunile genito-urinare, ca cistita si anexita.Igiena intima trebuierespectata cu cea mai mare strictete.Regimul alimentar al Balantelor, carora le cam plac mancarurile grele,trebuie sa contina multe cereale, fructe de padure, sparanghel, fasole si,surprinzator, mai toate condimentele, in mod special ardeiul iute. Menta,sub orice forma, ajuta la claritatea proceselor mentale.Uleiul sau parfumul de trandafiri imperiali, de zambile si de toporasi,folosit in aromoterapie, produce calmarea nervoasa.Principalele remedii homeopatice sunt Cuprum, Pulsatilla, Anacardium, Thuyasi Apis. Org ani smul Balantelor cere un aport sporit de vitamina F .
SCORPION
Acesti nativi, marcati de doua energii extrem de puternice - cea atemerarului Marte si cea a necrutatorului Pluto - au un temperamentparadoxal. In aparenta sunt calmul personificat (in astrologie se vorbestedespre "masca scorpionica"), datorat autocontrolului plutonian, dar de subaceasta suprafata apar izbucnirile martiene, capabile sa reduca la tacerepana si pe cel mai vajnic dintre Berbeci. Avem deci o structuratemperamentala limfatico-bilioasa. In reprezentarea astrologica a corpuluiuman, Pluto guverneaza organele genitale externe si interne, colonul,partial prostata, rectul si anusul. El este, de asemenea, pus in legaturacu nasul si nervii auditivi.La fel ca rudele lor martiene, Berbecii, Scorpionilor le fac binemancarurile condimentate (dar nu in exces), ceapa, datorita efectului eibenefic asupra fluiditatii sangelui, urzica, prazul si ardeii capia.Un puternic efect linistitor si, in ac ela si timp, afrodiziac il au asupralor esenta de glicina, uleiul de rododendron si cel de aloe.Plantele medicinale in afinitate cu semnul Scorpionului sunt: mintea matei(catusnica), alunul de munte si porumbarul. Siropul sau decoctul deporumbele are un efect deosebit de puternic asupra reducerii febrei mari pecare o fac Scorpionii si ajuta laregenerarea rapida dupa forme acute de boala - deoarece Scorpionii suferadoar rareori de afectiuni cronice.Scorpionii trebuie sa se fereasca dehemoroizi, deci constipatiile prelungite nu trebuie trecute cu vederea.Sunt, de asemenea, predispusi la contractarea maladiilor venerice. Barbatiifac adesea prostatita, pe cand femeile au, de multe ori, probleme cuovarele si uterul, cum ar fi leucoreea (sangerari intermitente intremenstre), dismenoree (ciclu neregulat), chist sau fibrom si ulceratii.Remediile homeopatice de baza sunt Lochesis, Thuya si Platina.Pentru a intari rezistenta org ani smului, Scorpionii au nevoie de vitamineleP si B12.
SAGETATOR

Sagetatorii sunt binecuvantati de marele benefic Jupiter cu un temperamentsangvin, care are insa si o componenta bilioasa. Adica, sunt vioi si au unbun echilibru intre stimuli si reactie, dar din cand in cand pot aveaiesiri de m ani e care ne aduc aminte de Jupiter - Zeus, tatal zeilor. Leplace sa se impartaseasca din placerile vietii si nu prea tin justa masuranici la mancare, nici la bautura.Placerea de miscare este mare si le face foarte bine, insa arareori existadisciplina. Desi sportul ii atrage, ei exerseaza fie prea mult, fie preaputin.Partile corpului ce corespund zodiei Sagetatorului sunt: ficatul, vezicabiliara, in parte, pancreasul, coapsele si partea sacrala si coxigeala acoloanei vertebrale, nervul sciatic, circulatia arteriala in ansamblul ei.Mancarea foarte consistenta si bautura afecteaza invariabil ficatul sipancreasul, a caror leneveala produce in timp obezitate, cu tot cortegiulei de afectiuni digestive. Grasimile si zaharurile se prelucreaza foartegreu, ceea ce poate duce la pancreatita si diabet. Coxartroza si artrozalombara si alte afectiuni sau traumatisme pot afecta femurul si nervulsciatic. Citricele, mai ales grapefruitul si coacazele rosii sau negre potface minuni pentru unficat obosit si pot mentine ela sticitatea vaselor sangvine, prevenind, deasemenea, hipertensiunea.Ceapa si usturoiul, in cantitati cat mai mari, fortifica org ani smul de tipjupiterian, iar telina si dafinul adaugate in mancare le fac, de asemenea,foarte bine.Plantele medicinale in afinitate cu Sagetatorul sunt: anasonul,scortisoara, melisa si rasinile aromatice.Remediile homeopatice corespunzatoare planetei Jupiter sunt Sulfur,Colchicum si Nux vomica.Vitaminele de care are nevoie un jupiterian sunt multe la numar: F, K, B6,H, I si J.

CAPRICORN
Saturnienii sunt potcoviti de marele malefic cu un temperament limfaticonervos, adica inchis, tensionat, adesea inclinat catre depresii. Iisalveaza umorul sec, care trebuie cultivat pentru ca este un remediuexcelent impotriva incarcarii nervoase la care semnul este predispus.Sedentarismul de care sufera multi capricorni le poate accentua starilenegative.Moderati din fire, capricornii sunt mai degraba anorexici, decatrubiconzi si pot pierde usor cateva kilograme in conditii de stres.In corpul omenesc, Capricornilor le corespunde scheletul osos in general,cu accent asupra genunchilor, care se intepenesc cu mare usurinta.Pieleaeste guvernata tot de Saturn, iar dintii si maselele cad tot in curtea lor,deoarece semnul pierde mult calciu din org ani sm.Lipsa de exercitiu duce laatrofierea incheieturilor, ceea ce poate duce in timp la diverse tipuri descleroza. Tot din sedentarism decurg si atrofia musculara si reumatismularticular. In cazuri extreme se poate instaura paralizia. Scleroza atingeadesea nervul auditiv, ceea ce poate duce la surzenie, iar pielea este decele mai multe ori uscata, cu tendinte de descuamare. Eczeme de multetipuri pot sa apara pe un fond de stres prelungit, iar in cazuri mai rarepsoriazisul. Ceea ce este remarcabil este cat de rezistenti suntCapricornii la boli, mai ales la cele cronice. Paradoxul acestui semn esteca tinde sa fie extrem de bolnavicios in copilarie, iar sanatatea sefortifica pe masura ce inainteaza in varsta.Alimentele cu un efect imediat reconfortant asupra Capricornilor sunt celecare contin amidon: cartofi (ca si alt semn de pamant, cel al Fecioarei),pastele, maltul, ovazul, cele care contin fier - ca sfecla rosie sispanacul - si ciupercile de padure, in mod special hribii si manatarcile.Fructul ideal pentru Capricorn este gutuia.Plantele aromatice si medicinale in afinitate cu Saturn sunt: canepa,tataneasa, matraguna (daca Socrate era Capricorn, cupa de matraguna i-ar fifacut bine) si vinetelele (sau floarea-graului). Mirosul discret depanselute, de vita cataratoare siamaranthus are un efect deosebit in aromoterapie.Remediile homeopatice de baza sunt: Plumbum, Iris vesicolor, Silicea.Saturnienii se refac cu ajutorul vitaminei C si L1.

VARSATOR
Excentricii copii ai lui Uranus au un temperament nervos cu coloraturabilioasa. Astainseamna ca acumuleaza cu usurinta stresul, mai ales stresul mental, si auprobleme in exteriorizarea starilor de nervi si se inchid in ei, devenindursuzi.Acest semn fix de aer are o adevarata predilectie pentru racoare si tindesa se imbrace prea usor cand afara este frig, iar de-aici i se trag multebelele. Pentru a se motiva sa faca exercitii fizice, Varsatorii trebuie saurmeze un program creativ, nu repetitiv sau bazat pe rutina.Varsatorul guverneaza circulatia periferica la nivelul gambelor,incheietura gleznei, sistemul nervos simpatic, cortexul cerebral si nervulspinal. Problemele de sanatate la care se pot astepta ur ani enii sunt, inprimul rand, de ordin nervos.Glumind, Linda Goodman scria: "Varsatorii furnizeaza 70% dintre nebuni si70% dintre genii" (care nici ei nu sunt prea normali - n.r.).Oboseala nervoasa, starile de depresie si angoasa pot duce la spasmofilie.Toate afectiunile sistemului nervos central cad, de asemenea, in ogradaur ani enilor (encefalita, tumori, Parkinson si nevroze obsesive).Varicele siarteritele sunt rezultatele proastei circulatii periferice.Varsatorii suntpredispusi la accidente violente.Cel mai indicat aliment pentru Varsatori il constituie fructele de toatefelurile: fructele exotice precum kiwi, mango si fructul pasiunii, iarfructele uscate - caise, curmale, prune sau mere - ii ajuta foarte eficientsa-si recupereze energia nervoasa.In aromoterapie, esentele florilor de pomi fructiferi si discretul parfumal orhideelor au efecte remarcabile.Plantele aromatice si condimentele benefice pentru ur ani eni sunt cele cugust si miros foarte pregnant, cum ar fi ardeiul iute, piperul alb saunegru sau curry. Remediile homeopatice sunt Ur ani um si Phosphorus.Toate vitaminele din complexul B au un efect tonic si binevenit asuprasistemului nervos al Varsatorilor.

PESTI
Razele lui Neptun ii inzestreaza pe nativii din Pesti cu un temperamentlimfatic, care poate imbraca orice alta coloratura temperamentala, semnulfiind eminamente adaptabil, reusind sa se integreze in orice mediu social.Hipersensibilitatea neptuniana este difuza, ei intrand in rezonanta pana sicu cele mai nesemnificative detalii din mediul inconjurator, cum ar fi temperatura, zgomotul de fond etc. Orice disonanta a mediului le poateprovoca simptome fizice, dar acestea nu sunt rezultate ale ipohondriei, cisimptome psihosomatice, cat se poate de reale. Se poate ajunge la situatiicu adevarat grave, pentru ca Pestii sunt rareori activi, deci suntreceptori empatici ai lumii inconjuratoare si le lipseste agresivitateanaturala. Nevoia de-a se izola de stimuli neplacuti ii face pe multi dintreei sa se refugieze in alcool sau droguri si devin foarte repede dependenti.Neptun stapaneste labele picioarelor, intregul sistem limfatico-ganglionarsi tesutul reticulo-endotelial.Vitalitatea Pestilor este indeobste scazuta,ceea ce de multe ori se datoreaza abuzului de alcool, tigari, sedative,tranchilizante sau droguri.Faptul ca org ani smul lor are tendinta de-a retine toxinele inrautatestesituatia, ceea ce impune necesitatea de-a avea un regim alimentar foarteechilibrat si de-a consuma suficiente lichide pentru a-si mentineorg ani smul detoxifiat. Pana si la medicamentele prescrise de medici, Pestiipot avea reactii inexplicabile, de aceea se recomanda evitarea, pe catposibil, a medicamentelor produse pe cale chimica.Pestii ar trebui sa manance alimente cu un inalt continut de lichide, cu mar fi pepenii, dovleceii, castravetii si salata verde.Plantele medicinale si aromatice corespunzatoare neptunienilor sunt florilede tei, cicoarea si muschiul de copac.Principalele remedii homeopatice recomandate Pestilor sunt: Tabaccum,Coffea si Petroleum